sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Tervetuloa juhlimaan sukupuolen moninaisuutta


Jotkut seinät merkitsevät enemmän kuin toiset, instituutioilla on kaikki mahdollisuudet edistää ihmisoikeusasioita oman työskentelynsä ja valintojensa kautta. Loppuvuosi on perinteisesti täynnä erilaisia kekkereitä. Nyt on hyvä hetki tarkistaa vieraslistat, kenen kanssa on tehty yhteistyötä – ketkä meillä juhlivat?

Vuosi sitten itsenäisyyspäivän alla keltaisessa lehdistössä kohistiin perussuomalaisten kansanedustajien lausunnoista, joissa he paheksuivat mahdollisuutta, jossa samaa sukupuolta oleva pariskunta suuntaisi parketille presidentinlinnan vastaanotolla. Olin samoihin aikoihin seuraamassa kummipojan jalkapalloturnausta ja pelien välissä odotin häntä helsinkiläisen urheilukentän pukuhuonetilan aulassa, jossa jouduin kuulemaan kentän työntekijöiden kahvipöytäkeskustelun. Kovaäänisen ja hyvän maun rajat ajat sitten hukanneen sanailun kohteena olivat tanssivat homot. Olo oli tukala, neutraali liikuntatila oli muuttunut vihamieliseksi ja ahtaaksi. Täällä ei homot juhli.

Tänä vuonna järjestetään jo kahdeskymmenes TransHelsinki-tapahtumaviikko. Ohjelma on monipuolinen, Näkymättömästä näkyväksi – seminaari kysyy Eurooppasalissa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten oikeuksista, tarjolla on myös leffoja, kahvi-iltoja ja teatteria. Viikon tapahtumapaikkoja ovat Setan toimisto, Transtukipiste, Amnestyn toimisto, Sateenkaariperheiden toimisto, Svenska Teatern, DTM, Ravintola Fenix, Kirjan talo ja Helsingin kaupunginteatteri. Tila on tärkeä, ilman tilaa ei tapahtumia voi järjestää. Tarjoamalla tilan instituutio voi välittää viestiä, tämä on tärkeää, siksi se tapahtuu täällä. Tila on ruohonjuuritason politiikkaa, valtion ja kuntien tilojen on oltava oikeasti avoimia. Tämä koskee kaikkia yhteisiä tiloja liikuntahalleista museoihin ja toreihin, ketään ei saa puhua pois.

Translakiseminaarissa ja eduskuntapuolueiden paneelikeskustelussa pohditaan, missä translain uudistus viipyy? Kansalaisjärjestöt, puolueet, tasa-arvovaltuutettu ja Euroopan Neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat vaatineet lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista translaista. Transihmiset kohtaavat arkielämässä ennakkoluuloja ja monenlaista syrjintää. Lainsäädännön puutteet mahdollistavat räikeätkin ihmisoikeusloukkaukset.

Transgender Europe järjestön mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana on tapettu 265 transihmistä, kuolleiden määrä on kasvanut huomattavasti verrattuna pariin edelliseen vuoteen. Kynttilät syttyvät vihan ja ennakkoluulojen vuoksi kuolleiden muistolle Pikkuparlamentin edessä Transihmisten muistopäivänä (International Day of Transgender Rememberance). Tilaisuudessa puhuvat tasa-arvoasioista vastaava, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sekä järjestäjien edustajat.

TransHelsinki-viikon tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki, keskustelemaan, juhlimaan ja tanssimaan. Ja jos saa toivoa, niin ensi vuonna joku tilallinen instituutio voisi kutsua meidät tanssiaisiin, jossa lattialle mahtuisivat kaikki, sukupuolen ilmaisusta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai tanssitaidoista riippumatta. Puuhkat pölisemään, sillä silloin TransHelsinki täyttää 21 vuotta ja tanssikortissa on vielä hyvin tilaa.

Transihmisten muistopäivänä 21.11.2012
TransHelsinki 20.-25.11.2012


Katriina Rosavaara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti